A do ta fusë Shqipërinë në BE ky metal i çmuar? Reuters: Ka depozita të shumta …

Evropa së fundmi është zgjuar duke kuptuar se ka një problem me metalet.

Kapaciteti prodhues i rajonit, veçanërisht në fazën e rafinimit dhe përpunimit të zinxhirit të furnizimit, është zbrazur nga vitet e uljes së çmimeve nga konkurrentët me kosto më të ulët, para së gjithash Kinës.Pesë vitet e ardhshme do të vendosin nëse do të kemi sukses në rikuperimin dhe rritjen e zinxhirëve tanë të qëndrueshëm të vlerave të metaleve dhe mineraleve, ose zona të tjera të botës do të ecin më tej përpara në garën e burimeve globale,” thotë shoqata në një letër të bardhë të mesit të vitit.

Komisioni Evropian pajtohet, duke kuptuar se revolucioni i tij i madh industrial i gjelbër do të ketë nevojë për shumë metale që rajoni aktualisht nuk i ka.

Kjo javë ka sjellë një listë të azhurnuar të mineraleve kritike dhe zbulimin e planit të madh të Komisionit për të bërë diçka në lidhje me një varësi të importit që është ekspozuar në sektorë të shumtë nga COVID-19.

Bashkimi Evropian (BE) tani po ndjek të njëjtën rrugë si Japonia dhe Shtetet e Bashkuara në ndërtimin e zinxhirëve të vet të furnizimit.

MINERALE KRITIKE

Lista e mineraleve kritike të BE-së është shumë e ngjashme me atë të Shteteve të Bashkuara, që përfshin disa nga elementët më pak të njohur të tabelës periodike si berilium, hafnium dhe skandium.

Boksiti (alumini), titani, litiumi dhe stronciumi janë shtuar në azhurnimin e fundit tre-vjeçar, ndërsa heliumi është zhvendosur “për shkak të një rënieje të performancës së tij ekonomike”. Nikeli nuk përfshihet por do të monitorohet “nga afër”.

Vlen të përmendet se të dyja alumini dhe titani tashmë i janë nënshtruar hetimeve të sigurisë kombëtare “Seksioni 232” në Shtetet e Bashkuara, duke rezultuar në tarifa dhe negociata të mëtejshme përkatësisht me vendet furnizuese.

Alumini është një shembull rasti i problemeve të lëndëve të para të Evropës nëse do të arrijë objektivat e saj të emetimit të karbonit në Marrëveshjen e Parisit.

Metali u identifikua nga Banka Botërore si përfituesi më i madh i një drejtimi drejt energjisë së rinovueshme.

Megjithatë, kapaciteti primar i prodhimit të aluminit në Evropë ka rënë me rreth një të tretën që nga viti 2008.

Strontiumi përfshihet sepse i gjithë rajoni mbështetet në një kompani të vetme evropiane për furnizimin e një metali që përdoret në magnet qeramike dhe robotikë.

Litiumi mund të duket si një shtesë e vonuar në listë, duke pasur parasysh rolin e tij qendror në bateritë për automjetet elektrike, një nga shtyllat e strategjisë së reduktimit të karbonit “Green Deal” të Evropës.

Por metali është tashmë një fokus thelbësor për “Aleancën Evropiane të Baterive”, një iniciativë private-publike e BE-së që po zhvillohet që nga viti 2017.

Një “Aleancë Evropiane e Lëndëve të para” tani do të krijohet përgjatë linjave të ngjashme.

Prioriteti i tij fillestar do të jetë toka e rrallë dhe zinxhiri i magnetit, “pasi kjo është jetike për shumicën e ekosistemeve industriale të BE (përfshirë energjinë e rinovueshme, mbrojtjen dhe hapësirën)”.

SFERAT E NDIKIMIT

Strategjia e mineraleve të Evropës kryesisht zbret në të njëjtën gjë si përtej Atlantikut, domethënë gjetja, miniera, rafinimi dhe riciklimi.

Sidoqoftë, ndërsa Shtetet e Bashkuara po mësojnë tashmë me toka të rralla, ndërtimi i një zinxhiri të tërë furnizimi nga e para është një biznes i ndërlikuar.

Komisioni, për shembull, vlerëson se iniciativa e saj për materialet e baterisë do të “çojë në 80% të kërkesës së litiumit në Evropë të furnizohet nga burimet Evropiane deri në vitin 2025”.

Synimi duket shumë ambicioz, duke pasur parasysh gjetjen dhe nxjerrja e litiumit është pjesa (relativisht) e lehtë. Rafinimi i tij në formë kimike dhe më pas bërja e baterive të jonit litium është pjesa e vështirë dhe ekspertiza teknike aktualisht banon në Azi, veçanërisht në Kinë.

Shumë qartë, aleancat e përpunimit të mineraleve dhe metaleve do të nevojiten me furnizues miqësorë si Kanada dhe Australia.

BE propozon gjithashtu të prekë fqinjët gjeografikë Norvegjinë dhe Ukrainën dhe është “e rëndësishme të integrosh Ballkanin Perëndimor në zinxhirët e furnizimit të BE”, tha Komisioni, duke theksuar se Serbia ka borates dhe Shqipëria ka depozita platin.

Përveç kësaj, “partneritetet strategjike” janë “veçanërisht të rëndësishme me vendet në zhvillim të pasur me burime dhe rajone të tilla si Afrika”, ku Bashkimi Evropian mund të spërkasë paratë e tij si për të marrë mineralet që i duhen, ashtu edhe për të siguruar që ato prodhohen me përgjegjësi.

Një revolucion i gjelbër ka nevojë për metale të gjelbërta, të cilat paraqesin probleme të veçanta të zinxhirit të furnizimit për një metal si kobalt, një mineral kritik i ndotur nga abuzimet e minierave artizanale në Kongo.

Mbetet të shihet se ku do të rrjedhin fondet evropiane të investimeve, por rajoni tani ka nënshkruar lojën e madhe globale të shekullit 21 të zgjerimit të sferave minerale të ndikimit.

Bërë në Kinë

Duke pasur parasysh dominimin e Kinës në përpunimin e metaleve të tilla si alumini, litiumi dhe elementët e rrallë të tokës, dëshira e Perëndimit për të zvogëluar cenueshmërinë e zinxhirit të furnizimit nënkupton zhvendosjen e zinxhirëve të furnizimit larg vendit.

Kjo nënkupton gjithashtu mbrojtjen e sektorëve të brendshëm industrialë nga prodhuesit kinezë që veprojnë në një univers paralel të mbështetjes së shtetit.

Veçanërisht gjatë periudhave të krizës. Evropa humbi kapacitetin e përhershëm të prodhimit të metaleve ndaj Kinës në krizën financiare globale të vitit 2009 ndërsa Kina u rikuperua më shpejt. Modeli duket se do të përsëritet gjatë krizës aktuale COVID-19.

Më të goditurat, tani si atëherë, janë ndërmarrjet më të vogla tipike për sektorë të tillë si riciklimi i metaleve, një tjetër shtyllë thelbësore e politikës së gjelbër industriale të BE-së.

Plani i veprimit i ekzekutivit Evropian identifikon nevojën “për të hequr shtrembërimet në tregtinë ndërkombëtare” por nuk ofron shumë në detaje se si ta bëjmë këtë.

BE, sipas Eurometaux, “duhet të jetë më e guximshme dhe më pak naive në skenën globale”.

Shoqata e metaleve bën thirrje për forcimin e “kutisë së tregtisë dhe të konkurrencës së BE-së për të mbrojtur prodhimin evropian nga konkurrenca e pandershme (dhe) efekti shtrembërues i subvencioneve dhe kapaciteteve të tepërta strukturore në tregun global të metaleve”.

Çështjet e klimës duhet të merren në konsideratë në mënyrë të qartë në vlerësimin e masave anti-dumping, sugjeron, një politikë e shtyrë prej kohësh nga prodhuesit e aluminit si një diferencues kryesor me një sektor alumini kinez të etur për qymyr.

Evropa këtë vit tashmë ka hapur hetime anti-dumping në importet e ekstrusioneve kineze të aluminit dhe produkteve të mbështjellë të sheshtë.

Thirrja nga një shoqatë që përfshin shumë nga përdoruesit kryesorë të metaleve në Evropë për më shumë të njëjtën gjë është një shenjë se sa bota po lëviz jashtë boshtit të saj të mëparshëm të globalizimit dhe tregtisë së lirë.

Metalet kanë qenë në ballë të luftërave tarifore të Presidentit Trump dhe strategjia e re kritike e mineraleve në Evropë është konfirmimi se ata do të luajnë një pjesë qendrore në deglobalizimin e ardhshëm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *